Tag Archives: eugene

Vero Coffee Bar

As part of an expansion of the outdoor deck seating at Vero, I added a chinquapin bar top in the hallway seating area.  Although chinquapin is not a commonly used in woodworking, for this project it VeroBar (2)was the perfect choice: locally harvested, a warm-toned wood that would blend nicely with the Douglas fir floors and doors, takes a finish and will wear well in a coffee house, and relatively economical.  Chinquapin is often a smaller tree (in comparison with the big leaf maple, Douglas fir, and other trees that live in its neighborhood) and yields lumber of relatively small dimension and abundant knots; but Curly Burly had some larger material with few knots and was perfect for this project.  

Walnut Mantle

WalnutMantleArch The former fireplace surround was porcelain tile and painted mdf, and the homeowner was looking to make use of local materials to update the focal point of the living room.  The tile was replaced with travertine, and the nicely figured black walnut was milled by Curly Burly.  I used a hand-rubbed Polyx Oil finish to really help the figure pop.  Often, some of the more muted violet and grey tones in black walnut will become less distinct when finished; and I was pleased that the color variations remained so prominent in the finished piece. WalnutMantle    

Why Do Clothes Need a Ladder?

BlWalnutLadder Ladder2.0 Like most good ideas, this one had already been thought of; and, the idea for the clothes ladder came to me from a friend that had seen one at a hotel in Laos.  It is a home for clothes that are neither clean nor dirty, and is inspired by the idea that mostly-clean clothes could go somewhere besides in a pile on the floor.  Made from locally-harvested hardwoods, this is purgatory for your clothes.    

Cherry Kitchen

Whenever I deliver work, I will often tell clients that the first time they see it completed will be the "worst" that it will look, under the logic that, with time, the color and visual depth of the wood will only improve.  If that is true for most woods, cherry stands out as one that takes years (or at least many months) to really develop its full depth.  With a good quality oil or wax based finish and no stain, cherry will develop a rich red-burnt brown color on its own.  For this kitchen, the client wanted the final color to be less dark than a natural finished cherry, and to be orange without being identifiably orange.

Saylor Painting worked up an array of samples, and we decided on a finish that started with a deep yellow dye-stain, followed by a more orange-brown pigmented stain, and topped with a couple coats of water-based lacquer.  This method yielded a bright red, orange-but-not-orange, tone.  With the water-based lacquers, which tend to have somewhat less depth of color and luster versus their solvent-based cousins, it is especially difficult to achieve a deeply toned color to the wood; but Saylor really made nice work of it.

The south facing wall of this kitchen is framed by two sets of corner windows that shower the space with natural light; and now that the cabinets have been in place for nearly a year and the color has developed, the wood simply glows.  Aside from the stain on the cabinets, I can claim no responsibility for the color scheme in the kitchen; and all that credit goes to the client.  The combination of creamy walls with the black granite counters and the black, white, and grey glass tile backsplash allow for the cabinets to really stand out.

A set of three pull-out pantry cabinets were a solution to the problem of limited wall space, as there was no feasible location for a large wall pantry cabinet.  (There was little available space for upper cabinets, perhaps the downside of two corner window sets, two passages to adjacent rooms, an outside door, and a pass through, all in a modestly sized kitchen).  In base cabinets, items stored towards the back are often forgotten, or at least can be frustrating to access; and, the pull-out pantries bring the storage out into the open for easier access.

The kitchen island (pictured below) functions as a work space, prep area, and central location to mix, pour, and sample a well deserved cocktail.  Plus, the storage underneath is perfect for larger cookware that usually clutters a standard sized lower cabinet.

Larry of Nova Woodworks made the butcher block top.  He has the machines (most notably, the dual head wide belt sander) to handle a larger, 36" wide top; and besides the basic dimensions, my only instructions to Larry were that the client wanted a maple butcher block with a cherry "rally" stripe.  She was thrilled with the top, especially with the matching cutting board that Larry made (for fun) with some of the off-cuts.  Butchen block counter tops are another one of those things that get better with age, and it is all the spills, stains, scratches, and scuffs that create a patina and improve the appearence.

 

Concrete, Stone, Wood

Three elements- concrete, stone and wood - work together on this fireplace surround.  Okay, concrete is essentially stone, so maybe its only two or possibly two-and-a-half elements.  Whatever the math, the fireplace is anchored by the dark, cool texture of the concrete hearth, surrounded by a sandstone veneer, and capped by a live edge big leaf maple mantle.  The original incarnation of the fireplace in marble tile and painted mdf was still in good shape, but was on the other side of the spectrum of the clients' aesthetic sense.  The goal was to create a fireplace with materials that emphasized their natural characteristics (split-faced sandstone and live edged maple) without feeling too rustic, while fitting into a fairly contemporary house at the same time.

The concrete hearth was assembled from four sections poured off-site.  The design of the interlocking sections was to a large degree influenced by the difficulties of either pouring off-site as a single, #350+ piece; or pouring on-site and working with wet (and dusty when dry) concrete around carpet and interior furnishings.  I felt it was important that the exposed faces of the heath have a fairly uniform texture (so the geometry of the concrete sections would be a dominant feature of the hearth) and if poured on-site it would have been difficult to produce a top surface with the same character as the sides and face by using a hand trowel.  The concrete sections were only lightly polished in order to remove the subtle texture imparted by the melamine forms, but not so much as to grind through the cement cream layer and expose the aggregate.  A handful of air pockets, intentionally left unfilled, add a nice smattering of shadows to the face of the hearth.

For the mantle, a hefty slab of big leaf maple from Curly Burly, with just a bit of spalting that adds an interesting pattern and contrast to the corbels. There were several iterations in sizing the mantle.  The slab was nearly 16" wide, but after three or four rounds of test fitting, contemplating, and cutting down, it finished about half the original size.  Two overhead spotlights cast a prominant shadow over the fireplace, and in the end we found a good balance between the light-accented mantle edge and its shadow across the face of the stone; and at the same time paying attention to the proportions of the three elements of the fireplace surround.

 

Maple Breakfast Bar

Much like the rug in The Big Lebowski that "really tied the room together", this breakfast bar unites the kitchen with the living room and outside spaces.  Viewed from the kitchen, the big leaf maple breakfast bar glows with the abundant natural light that spills through the living room windows from the surrounding forest.  Even on a typically grey, rainy December day in Eugene, the natural light in this home provide a surprising amount of warmth, (even if that warmth is in the form of light, rather than sensible heat).  Live edges on the bar top and corbels with the highly figured grain show off the natural beauty of the wood.  Really, I just cut it to fit the space, the wood is the real star on this project.

Memorial Box

Indeed, it is a small world.  A woman came into the Out on a Limb gallery while I was working and she was looking for a box that was "about this wide by this wide" (imagine something that would fit a couple grapefruits).  Though, there is an eclectic array of wooden crafts at the gallery we did not have any such object; but I offered make one that if there was something in particular she had in mind.  She hesitated, said she needed something for the weekend (it was already Thursday) and that she would keep looking because she didn't think there was time for something custom.  I had plenty to do at the time, and would have normally just referred her to other stores nearby; but after just a couple minutes of conversation there was a familiarity between us and I pressed her a little, said that a quick turn-around on something fairly simple was possible and we worked out the details pretty quickly.

She had grown up in Eugene but now lives in Alaska, and had returned to memorialize the recent passing of her father.  Her sister still lives in the area, and they were going to spread his ashes at a couple of his favorite local spots; and she was looking for a box they could use to transport his ashes, and that she could keep in his memory.  He had loved to spend time in the woods, and it was important to her that it be made from a locally occurring tree, because it would have been familiar to her father.  In life he traveled among the trees in the forest, and in death travels in the trees of the forest.

The box is black oak with an English walnut top, both harvested locally by Curly Burly.  Projects like this are often particularly satisfying because there is very little forethought involved, and the design falls naturally from the characteristics of the objects dimensions, function, and materials.  I worked out the design on my bikeride home from the gallery, and had it assembled later in the afternoon.

When we had spoken at the gallery and I told her where my shop (and house) was, and she said she had spent her childhood somewhere in that area of Eugene.  Understand, in the early 1950's when she would had lived in the neighborhood, there was very little about southeast Eugene that was "residential".  The Corps of Engineers had only recently lowered Amazon Creek, and what was a broad floodplain created by the Amazon and its many small tributaries and had been largely impassable during the winter months was transformed into a seasonally soggy, but developable, neighborhood.  A client from project a few years back had spent part of her childhood in a house a couple blocks away, and had told me about the early days of the neighborhood when there were only a handful of homes on the street and there was more mud and trees than sidewalks and houses.

When she came to pick up the box, I was running late to meet her and she occupied herself with a walk around the neighborhood.  Turns out, the house she and her sister grew up in was just a couple doors down.  The journey for her and her sister to say goodbye to their father had again intersected with the place their father had first brought them home.

Paperstone counters

On the final day of the install, I sent to the homeowner a text photo of water running in her new sink, and she replied that she regarded clean, hot running water as one of the great hallmarks of human civilization and that she was happy to, once again, be part of that tradition.

Installation of the mixed Paperstone and maple butcher-block counters only took a couple days, but during the preceding several months, the old faucet had progressively declined until it only provided a mere trickle.  The original counters were tile that still looked and functioned great, despite decades of wear; but the original cast iron undermount sink had been the victim of an unfortunate resurfacing job, and its time had finally come.  Because of the age of the tile, it would have been near impossible to replace the sink and patch the tile so that it would look like a plausible match.  (A few years previous I added a new section of matching cabinets to the kitchen, and because it was located on an opposite wall we were able to get away with using an imperfect match for the backsplash tile; but it would be nowhere near close enough for a side-by-side patch).  In addition to all of that, the space behind the sink was too narrow to allow a faucet to fully function; so the old tile counters had to go.

We chose Paperstone for the sink section because of its resistance to water, durability, and sustainability; and maple butcher block for the "wing" sections because it matched existing butcher block in another section of the kitchen, and it balanced the muted, black texture of the Paperstone.  The asymetric shape of the stainless steel undermount sink allowed for the faucet to be placed slightly further forward so that it fully functioned and had plenty of space to operate.  Aside from fabricating a couple small tile patches from pieces of the old counter, the tile backsplash was left alone and works quite well with the considerably more modern counters and plumbing fixtures.